Начало » Новини » Не водя персонална борба, а принципна битка за честни производства пред ЧСИ!

Не водя персонална борба, а принципна битка за честни производства пред ЧСИ!

Не водя персонална борба, а принципна битка за честни производства пред ЧСИ!

Марин Киров, зам.-председател на ПП АБВ, водач на листата в Шумен и втори в София (23 МИР)

Г-н Киров защо отричате института на частните съдебни изпълнители?

Не, това е поредната манипулация. Не отричам института на съдебното изпълнение, напротив аз съм един от привържениците на бързото събиране на безспорни вземания. Работил съм по проекти на ГПК, включително при промените, произтичащи от  Регламент (ЕС) № 655/2014.

И друг път съм го казвал,  не водя персонална борба, а принципна битка за справедливия съдебен процес, включително и за честни производства пред ЧСИ. Самите съдебни изпълнители са потърпевши от некоректните си колеги.

Задавам въпроси: за мълчанието на държавата по проверката на Европейската комисия по нашето заповедно производство, поставям под съмнение някои каузи на омбудсмана, като например „премахването на такса юрисконсулт“, защото за мен това е една имитация.

Не говорим за предизборна кауза, а за ангажимент, който като поема ще следвам до последната точка и ще изпълня. Аз не правя пропаганда, а предлагам реформи в ГПК, които да изчистят съдебното изпълнение от тъмната му страна, предлагам закон за гражданските фалити.

Това са все решения в сектора, които биха ограничили произвола с права на длъжниците, които биха дисциплинирали недобросъвестните съдебни изпълнители, защото през годините частното съдебно изпълнение сякаш стана синоним на рекет и то над най-бедните.

И все пак нападате съдебните изпълнители?

Не нападам съдебното изпълнение, критикувам порочните практики. Но приемам и добрите идеи, включително дадени ми от колеги изпълнители.

Неведнъж съм го казвал – има много добросъвестни съдебни изпълнители, познавам такива. Има и такива, които сами се свързват с мен обаче, за да ми посочат некоректни практики на свои колеги. Не можем да се правим, че няма проблем.

Уредбата в ГПК е по веропейски модел и все пак има много нередности, много неща, които могат да подобрят модела на изпълнение. Има например проблем с призоваването и знаете ли- той не е всамо в ГПК. Тук много изпълнители са прави –  в България не се прилага и спазва Закона за гражданската регистрация.

Колега съдебен изпълнител наскоро даде една препоръка, която споделям напълно: длъжниците да се регистрират на настоящите си адреси, така както повелява законът , където могат да им бъдат връчвани съдебни книжа. Така вероятността да бъдат редовно призовани и да получат книжата се увеличава, а така и възможността да подадат възражение/жалба. Ако пък дължат – да отидат в кантората на съотвения съдебен изпълнител, за да се уточни начина на плащане според възможностите и становището на взискателя. Спестяват се и такси.

Института на съдебния изпълнител е много важен – без съдебен изпълнител не може да съберете вземанията си , или да се изпълни каквото и да е съдебно решение,постановено във ваша полза. При всеки повод за неизпълнение или незаконосъобразно упражнени права и задължения от страна на съдебен изпълнител обаче , трябва да се сигнализират  компетентните органи.

Не обвинявам с голи думи, аз твърдя само едно: ГПК трябва да се осъвремени още, да се въведат електронни търгове, да се намалят такси, да се премахне записа на заповед от чл. 417, да се пристъпи към сериозна ревизия в полза на гражданите. Статутът на съдебният изпълнител да се отдалечи от синонимите “мутра”, “грабител” и т.н.

Камарата на частните съдебни изпълнители имат полза системата да се прочисти от недобросъвестните, имат полза на тях наистина да  се гледа като на едни безпристрастни събирачи на вземания, за да бъдат добре регулирани отношенията взискател/длъжник.

Аз работя за това – справедлив процес, по-евтин (малките дългове могат да минат в специално производство както е в Сърбия), електронни публични търгове и т.н.

Докато има съдии, които не издават разпореждания за Заповед за изпълнение, които не се произнасят по възраженията с години, докато има чиста проба измами, народът няма да различи накрая кои юристи са добросъвестни и кои не. Всички ще бъдат разглеждани на една плоскост. Трябва да съхраним честта на професиите адвокат, нотариус, съдия, съдебен изпълнител, защото правото е изкуство за доброто и справедливостта.

На този етап аз поне го правя и винаги визирам произвол с права, аз не отричам института. Дори говоря и за необходимостта от финансова дисциплина, ограмотяване и отговорност.

Институтът на гражданския фалит ще въведе такива мерки спрямо длъжниците, без да ощетява кредиторите.

Въпреки всичко, не можем да си затваряме очите.


Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *