Начало » Новини » Адвокат и ЧСИ герои в нов случай на схемата “Запис на заповед”

Адвокат и ЧСИ герои в нов случай на схемата “Запис на заповед”

Адвокат и ЧСИ герои в нов случай на схемата “Запис на заповед”

Камарата на частните съдебни изпълнители предлагат промени вместо наказания

Адвокат Симеон Миков и частният съдия изпълнител Иван Чолаков се оказват участници в нов случай от схемата “Запис на заповед”, при който жена с психично заболяване се прости с 32 хил. лв., показва репортаж на bTV.

Жената е под пълно запрещение от 2006 г., а през 2010 година е настанена от близките си в социален дом. През 2013 г. те продават къщата ѝ във Враца и внасят 32 хил. лв. на нейно име в банка. След по-малко от два месеца те научават, че парите ги няма.

“От банката разбирам, че парите са изтеглени и няма нито лев от тия пари, които сме ги внесли”, заявява Васил Георгиев, който е братовчед на потърпевшата жена. Основанието, на което сумата е изтеглена от сметката ѝ, е изпълнителен лист, издаден въз основа на представен запис на заповед от 2011 година. Оказва се, че психично болната жена дължи 23 хил. лв. на жител на костинбродското село Понор. Съдът разпорежда издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист. След запора на сметката парите са преведени на ЧСИ Иван Чолаков.

Заедно с таксите и другите разходи по изпълнителното дело сумата достига 43 хил. лв. Братовчедът на жената се среща със съдебния изпълнител, който му обяснил, че има документи, показващи, че жената дължи сумата на Ангел Борисов от с. Понор. “Аз му казвам: “Тя никога не е работила с такива суми, бе, човече. Тя не работи с пари. Тя много отдавна е болна”. И той като ме изпрати, ама така ме побутва лекичко, и като затвори вратата и като викна на ония секретарки и пита защо са ме оставили там да го чакам него та не са ме отпратили”, разказва Васил Георгиев.

Той опитал да се види и с “кредитора” от костинбродското село, но не го намира. Подал жалба до прокуратурата, откъдето му отговорили, че Ангел не е получавал никакви пари и че са го подвели да се подпише върху документ за помощи. “Той е от малцинството, така ми казаха, и той се е подписал без да знае за какво се подписва”, разказва Георгиев.

Той разказа, че не се е виждал с адвокат Миков, но го видял по телевизията. “Аз го знаех още преди да отида при частния съдебен изпълнител, че това е измама, след като тя не е имала никога такива пари, а ги е дължала”, обясни братовчедът на болната жена.

От Камарата на ЧСИ отговарят на мъжа, че в работата на Чолаков е установен пропуск, но не и нарушения, които засягат дисциплинарната му отговорност. От камарата очакват съставянето на новия парламент, за да предложат съставянето на работна група, която да изготви законодателни промени, предотвратяващи възможностите за измами на хора в принудително изпълнение, включително и отпадане записа на заповед като документ, даващ основание за незабавно изпълнение.

 

offnews.bg


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *