Начало » Блог » Как да не сме в плен на страха ни?

Как да не сме в плен на страха ни?

Как да не сме в плен на страха ни?

Част 1

Велимира Василева – водеща и автор на предаването “Велимира и приятели” в радиата към Бродкастинг Медия Груп
“Всичко, което някога си искал, се намира от другата страна на страха.” – Дордж Адаир
“Смелостта не е отсъствие на страх, а победата над него”, – Нелсън Мандела

Само един смел човек се изправя пред страховете си! – аз

Velimira
Всеки един от нас се сеща за страха в първоначалната му форма. Страхът е част от нашата емоционална, битова болка Още в най-ранна детска възраст се формирало дълбоко в мозъка ни (на подсъзнателно ниво) като вторичен глас, който ни защитава да не се нараним. Благодарение на хората, които са ни отгледали, ние се страхуваме от заплахите им, че ще ни накажат, ако пипнем горещ предмет или се доближим до печката или огъня, а не от самата опасност.

Страхът може да се определи като базисен!

И така нека сега забравим онзи първоначален страх от наказание и да се концентрираме към самата опасност. (Защото наказанието не е истинската опасност за живота ни!)
Причината да не си бутаме ръката в огъня не е от страх, а че знаем, че той ще ни изгори. Ние се пазим с цел да се избегне ненужната опасност. За целта не ни е нужен страха, а малко здрав разум и интелигентност. В такива случаи ни са необходими само практическите ни умения, които сме формирали в нашето детство.

Имаме ли формирани базови умения, ако някой се опита да ни застраши с огън или физическо насилие, може да изпитваме нещо подобно на страх. Ние ще предприемем съответните мерки да се защитим и да опази живота си , но няма да се боим.
Когато притежаваме практически умения, имаме здрав разум, дори успяваме да намалим притесненията (тревожността си) от словесните атаки на близки и познати (не получаваме панически атаки, които няма да ни позволят да вземаме решения на база здравия си разум!), то ние успяваме да се защитим във всяка една ситуация – физическа или финансова.
Нека да не забравяме, че Психологически условия за възникване на страх съществуват отделно от каквото и да е конкретна, реална, пряка и непосредствена опасност. Страхът е в много форми: например, като безпокойство, тревога, страх, фобия, и т.н. Този вид психологически страх винаги идва от нещо, което може да се случи, не от това, което се случва в момента.
Ти си тук и сега, докато умът ви е в бъдещето. Това създава една празнина, изпълнен с чувство на тревожност. И ако се идентифицира с “фантазиите” си за бъдещето си, които властват в ума ни и загубим връзка с единствения по сила и значение момент – СЕГА, тази тревожна празнина ще бъде наш постоянен спътник.

Ние винаги имате възможността да се справяме с настоящия момент!
Много по-трудно е да се справим с онова състояние на проектиране на бъдещото, защото е само в ума ни.

Ако нашите страхове, които са плод на ума ни, които създава картини на бъдещи негативни събития, които ни застрашават и ни поставят под угроза да останем без дом, семейство, деца; да обречем децата си на финансово и физическо страдание управляват живота ни, то ние сами ще го превърнем (живота си) в руини. Животът ни ще се превърне в една безконечна и повтаряща се приказка за “Нероден Петко”

Лесно е да живеем във фантома на “Нероден Петко”, защото той има характер. Има внимателно изработени, добре обмислен, експертно направен и добре функциониращ защитни механизми – нашето его, което е много уязвимо и беззащитно, и то винаги смята, че то е в опасност. Не забравяйте, че всяка една емоция – е реакция на организма към състояние на ума. “Заплахата, че съм в опасност.” е просто една фалшива мисъл И каква е емоцията, генериран под влиянието на сигнала подаден от мозъка ни? Страхът, разбира се! Изглежда, че страхът има много причини. Страх от загуба, страх от провал, страх от получаване на всички щети, и т.н., но в крайна сметка това не е реално, това не е нищо повече от страха от нараненото ни его. За егото, смъртта, унищожението, загубата винаги дебне зад следващия ъгъл. Не забравяйте, че страхът е само реакция на вашите нереални и несъществуващи мисли и разсъждения за бъдещето. Когато сте в унисон с ума си, страхът от смъртта, от загубата има влияние върху двете страни на живота ви. Например, дори такива привидно тривиални и “нормално” нещо като натрапчива необходимостта да бъде прав в спора и загубите спора, който водите, умът ви ще ви накара да се почувствате заплашен, без да има за това реална предпоставка. В друг случай : ако се идентифицирате с определена мисловна нагласа и ако се окаже грешка, тогава умът ви се базира на самооценката и е сериозно заплашен от унищожение. Така че, както вашият ум, които е подвластен на егото не егото не може да си позволи да бъде погрешен. Да бъдеш погрешно е равно за него на смърт. Това е основната причина за войни и разпадането на безброй отношения.

В момента, в които спрете да се идентифицирате с ума, тогава ще се чувствате за самостоятелен и ще ви бъде безразлично дали сте прави или не. След това силната, принудителна и дълбоко неосъзната нужда да сте прави, която е форма на насилие, ще престане да съществува.

Желанието да се защитим на всяка цена идва от нашето възпитание. От възпитанието ни в страх от наказанието! Но от какво се защитаваме и ка се защитаваме щом имаме въображаемо лице, образ на което е възникнало в ума ни?

Разпознавайки този стереотипен страх да не бъдем наказани и за пореден път линчувани за грешките ни, ще спрем да се да се идентифицира със страха. Броят на хората, които се пребориха с ума си е изключително малък, така че да може напълно да се предположи, че почти всеки близък или познат живеете в страх. При всеки варира само интензитета и наситеността на страха. Тя се колебае между тревожност и страх от една страна и неясна и дифузна тревожност и чувство за далечна заплаха – от друга. Повечето хора осъзнават нуждата да излязат от примката на ума си, само когато тя получава по-тежка форма.

Когато живеем тук и сега ние сме облечени в сила. Вярната власт е в нас. Не забравяйте, че страхът е само в ума ви и не се идентифицирайте с него. ЖИВЕЙТЕ В НАСТОЯЩЕТО! ЖИВЕЙТЕ ТУК И СЕГА И ЩЕ НАМЕРИТЕ РЕШЕНИЕ НА СИТУАЦИИТЕ, В КОИТО СА ВИ ПОСТАВИЛИ! ОСТАВЯЙКИ В ПЛЕН НА СТРАХОВЕТЕ СИ НИКОГА НЯМА ДА НАМЕРИТЕ РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ СИ.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ,ЧЕ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВИ ВРАГ Е ВАШИЯ УМ!

*Его – собствената ми личност.

Един лаик би определил егото като гордост в себе си. Мисли като тялото и ума ми, интелекта ми, живота ми, богатството ми, жена ми и децата ми, трябва да придобия щастие и т.н. възникват единствено от егото.

Егото, осъзнаването на себе си, гордостта, самонадеяността и други подобни думи са свързани с думата егo.

*Подсъзнание

Област на непълно осъзнати мисли, чувства, представи. В подсъзнанието му се е загнездило тревожно чувство.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *