Начало » Новини » Защо европейците плащат за държави без установена законност?

Защо европейците плащат за държави без установена законност?

Защо европейците плащат за държави без установена законност?

„Не разбирам защо европейските данъкоплатци трябва да плащат дори и цент за държави, където законността не е установена.“

Това заяви заяви днес на пресконференция заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, цитиран от БТА.

По неговите думи корупция има там, където законността отсъства. Държавите от ЕС трябва да започнат на висок глас да говорят за върховенството на закона.

„Дипломацията не винаги е решение, понякога трябва да надигнем глас. Остава в сила предложението ни да обвържем отпускането на средства от ЕС само за страните в Общността, където върховенството на закона не е под въпрос“, добави Катайнен.

В някои държави от ЕС има предизвикателства пред върховенството на закона, всеки знае за обстановката в Полша, Унгария, а за съжаление и в Румъния днес. Има големи проблеми. Европа е основана на твърди ценности, на върховенството на закона, на човешките права и човешкото достойнство, на независимо правосъдие, на свобода на медиите и на изразяването. Ако тези ценности бъдат застрашени, това е огромно предизвикателство”, обобщи финландският еврокомисар.

Той продължи:

„Изправени сме също пред външни предизвикателства – от Русия, по въпроса за Украйна, или с намесата в демократичния ни процес. Трябва да бъдем готови да отвърнем.“

Катайнен отбеляза, че Китай и САЩ отправят към ЕС икономически предизвикателства. Най-сериозните са умишлено предизвикани, например оттеглянето на Великобритания от ЕС и събитията в САЩ.

В отговор на въпрос Катайнен, който по-рано се очакваше да бъде кандидат за следващ председател на ЕК, уточни, че няма да участва скоро в избори и напуска политиката.

 

Източник: clubz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *