Начало » Новини » КПКОНПИ изменя Правилника за своята дейност

КПКОНПИ изменя Правилника за своята дейност

КПКОНПИ изменя Правилника за своята дейност

Месец и половина след като е влязъл в сила, Комисията за противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) готви изменение на Правилника за своето устройство и дейност. Различното от действащия Правилник, в сила от 3-ти юли т.г., е разделянето на две на ключовите специализирани дирекции на антикорупционната комисия – “Публичен регистър” и “Конфликт на интереси”. Тяхната основна роля е проверката на декларациите за имущество и интереси, които властимащите са длъжни да подават всяка година.

Разделянето на тази дейност на институцията в две отделни специализирани дирекции се предлага малко повече от две седмици, след като КПКОНПИ оповести декларациите на властта за миналата 2017 година в Публичния регистър. Макар и да не е ново изискване, става ясно още, че антикорупционната комисия пази в срок от десет години декларациите на властимащите.

Изменение ще има в дейността на още две от дирекциите на Комисията – “Координация и контрол” и “Административно-правно и информационно обслужване”, която ще осъществява и протоколни функции, свързани с дейността на институцията и на нейния председател, както и взаимодействието с държавни органи, организации и чуждестранни институции.

Предлага се също така конкретизиране на правомощията на териториалните дирекции на КПКОНПИ, свързани с достъпа до банкова и други тайни, отнасящи се до извършваните от институцията проверки.

Публичната консултация е със срок от 14 дни, като промените в Правилника ще се приемат с решение на самата КПКОНПИ.

Източник: http://legalworld.bg/

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *