Начало » Библиотека » Стена на срама » Лишават от права съдебния изпълнител с фалшивите записи на заповед

Лишават от права съдебния изпълнител с фалшивите записи на заповед

Лишават от права съдебния изпълнител с фалшивите записи на заповед

Частният съдебен изпълнител (ЧСИ) Иван Чолаков ще бъде лишен от права за срок от три години заради случаите с фалшивите записи на заповед, в които нищо неподозиращи хора се оказват длъжници. В поредица от разследвания на bTV стана ясно, че едни и същи действащи лица – ЧСИ Иван Чолаков и адвокат Симеон Миков, са участвали в няколко такива случая.

На 9 февруари Съветът на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) се самосезирал след излъчен репортаж на bTV, в който граждани твърдят, че са станали жертва на измама чрез фалшиви записи на заповед, каза председателят на камарата Георги Дичев. От Иван Чолаков са изискани седем дела, които са споменати в разследването. По тях е назначена пълна проверка и на 24 февруари Съветът на камарата единодушно е взел решение да се образува дисциплинарно производство срещу Иван Чолаков и да се иска налагане на най-тежкото възможно наказание – лишаване от права за срок от три години.

По думите му съветът е разгледал случаите не само в частност, но и в цялост, защото “така се вижда една по-различна картина”. “Според нас са допуснати пропуски и нарушения най-вече по отношение на призоваването, които са довели до значителни щети и то на уязвими хора – някои от тях са в неравностойно положение, други са в чужбина и т.н. Констатирахме системност в нарушенията, която може да се дължи на непознаване на закона или на немърливост на призовкарите, но отговорността за тяхната работа се носи от ЧСИ. При определяне на исканото наказание взехме предвид големия обществен интерес, изключително тежкото уронване на престижа на професията, както и дисциплинарното минало на Иван Чолаков”, обясни председателят на камарата.

Оказва се, че срещу Чолаков от началото на неговата дейност – близо 11 години, е имало 17 дисциплинарни производства, като шест от тях са приключили с наложени наказания. Едно от тях е било предупреждение за лишаване от правоспособност.

Последната дума по новото наказание на Чолаков ще вземе Върховният касационен съд (ВКС), който е контролна инстанция по отношение дисциплинарната отговорност на ЧСИ.

Дичев обърна внимание и на гражданите, които не спазват масово задължението си да обявяват актуалния адрес, на който живеят. “Всички сме длъжни да посочваме актуалните си адреси в съответната община. Този адрес не е приумица на закона. Това е важно, защото това адресът, на който държавата и съответно – съдилищата, кореспондират с всички нас. И ако ние не сме посочили актуалния си адрес можем да бъдем осъдени не само в едно такова заповедно производство, но и в исково производство и то без да разберем”, обясни председателят на КЧСИ.

От камарата ще предупредят всички частни съдебни изпълнители да проверят всичките си дела, образувани по запис на заповед и в такива случаи да не гледат само “буквата на закона”, но и да направят “невъзможното”, така че длъжниците да узнаят, че срещу тях има издаден изпълнителен лист от съда.

От камарата ще предложат и законови промени за отпадане на записа на заповед в чл. 417 на Гражданския процесуален кодекс (ГПК), тъй като всеки един човек може да стане жертва на измама заради фалшив документ. Би могло да се прегледат и нормите на призоваването, с оглед по-добрата защита на хората в изпълнителните производства.

Председателят на КЧСИ обясни, че според ГПК съдът не проверява записа на заповед и неговата истинност, а само само дали е редовен от външна страна, разпорежда се да се издаде изпълнителен лист, а съответно държавният или частен съдебен изпълнител започва изпълнение въз основа на този изпълнителен лист. Съдебните изпълнители нямат право, нито могат да проверят редовността на един такъв документ, още повече, че той се съхранява в съда и не присъства по изпълнителното производство.

“Съдебните изпълнители не правораздават. Ние сме длъжни да изпълним всеки един съдебен акт, независимо на какво основание е издаден, независимо дали ни харесва или не”, обясни Дичев. Той допълни, че законът предвижда “засилена защита” на длъжниците. “Едно голо твърдение без доказателства “Не дължа сумата”, посочена в изпълнителния лист, респективно – в записа на заповед, по силата на закона спира самото разпоредително изпълнение”, каза още той.

Дичев обясни, че в последните две години са направени пълни проверки на всички кантори на ЧСИ в страната и за миналата година Съветът на камарата е поискал 30 дисциплинарни производства, а дисциплинарната комисия на камарата е постановила освен всички други наказания и шест наказания “лишаване от правоспособност”.

 

offnews.bg


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *