Начало » Новини » Марин Киров: Трябва да сложим край на произвола на кредиторите

Марин Киров: Трябва да сложим край на произвола на кредиторите

Марин Киров: Трябва да сложим край на произвола на кредиторите

Незабавно трябва да се приеме закон за гражданския фалит, за да се прекрати състоянието на свръхзадлължнялост на физическите лица. Така ще се освободи и целият граждански оборот, ще се регулират отношенията между кредиторите и вечните длъжници. Едно от най-важните законови положения е предвидената забрана за кредиторите да притесняват длъжника. Целта е да бъдат защитени изпадналите в неблагоприятна ситуация граждани и когато са взели 1000 лв. заем да върнат също толкова, а не 10 000. Това заяви зам.-председателят на ПП АБВ, председател на Правния съвет на партията и водач на листата на Коалиция „АБВ – Движение 21“ в Шумен Марин Киров. Той участва в дискусия „Съдебната реформа и гражданските права“ в хотел „Лайпциг“ в Пловдив заедно с кандидати за народни представители от листата на коалицията от Града на тепетата, неправителствени организации и граждани.

 

Срещата премине при голям интерес, пловдивчани бяха дошли да споделят неволите си. Това провокира Киров да сподели изумлението си, че е бил единственият участник на диспута за съдебната реформа в радио „Пловдив“.

На дискусията в хотел „Лайпциг“ Красимир Димов заяви, че някои корумпирани съдии заедно с монополистите действат като организирана престъпна група, която тормози хората. Може ли съдът да приема общите условия на едно търговско дружество като нормативен акт, възмути се той. Нашият съд отказва да прилага европейското право, добави Георги Найденов. Той призова всички потърпевши да обединят усилията си и да заведат дело срещу държавата в Брюксел.

Този проблем е много голям за длъжниците, те са в бедствено положение, много са случаите на хора, които се оплакват от произвол в цялата страна, подкрепи изказалите се Киров. „Физически лица и дребни търговци са притиснати от банки, частни съдебни изпълнители и монополи. Положението сега е такова, че длъжникът физическо лице, за разлика от търговските дружества, дори след осребряване на цялото му имущество, не се освобождава от непогасените задължения. Тези задължения продължават да растат, като няма реална възможност кредиторите да бъдат удовлетворени в бъдеще. Така значителен брой хора изпадат в бедствено положение като вечни длъжници. Общественият интерес изисква на тях да им се даде възможност отново да се ангажират в общественополезна дейност“, посочи той.

Затова е необходимо да се направи ревизия на изпълнителния процес. От коалицията настояват напълно да отпаднат възнагражденията за юрисконсултите. Абсурдно е за сметка от 30 лв. за неплатен телефон, например, да се плащат 250 лв. хонорари, които в определени случаи достигат до 700 лв. Не могат да товарят длъжника с такси.“

В следващия парламент народните представители на коалиция „АБВ-Движение 21“ ще инициират широк експертен дебат, ще търсят подкрепа от всички парламентарни групи и неправителствения сектор, за да направят законодателни промени своевременно“.

Киров посочи, че за тях реформата в сектора на съдебното изпълнение и адвокатурата е неразделна част от продължаването на реформата в правосъдието. „Ще се борим за пълна ревизия на съдебното изпълнение, намаляване на цената му и за реформа в правосъдието не само на ниво съд и прокуратура, а в адвокатурата, нотариата и съдебното изпълнение“, заяви той.

Нито една партия не би могла самостоятелно да реши въпроса, необходимо е усилията да се обединят. Затова е много важно какви ще бъдат народните представители в 44-я парламент, заключи Лидия Чорбанова, втора в листата на коалиция „АБВ-Движение 21“ в Пловдив.

 

Пресцентър на ПП АБВ-Пловдив


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *