Начало » Дейности » Реализирани » Незабавна промяна на закона за заповедно производство и ГПК

Незабавна промяна на закона за заповедно производство и ГПК

Незабавна промяна на закона за заповедно производство и ГПК

На 23 декември т.г. в прес-клуба на БТА в София се състоя пресконференция на тема “Незабавна промяна на закона за заповедно производство и ГПК, както и промяна на практиките за прилагането им”. В брифинга участваха Николай Колев – Босия, организатор и водещ на пресконференцията, адв. Светла Миланова, адв. Владислав Янев, адв. Данчо Стоянов, Ивайло Илиев от Сдружение “Солидарност”, Росен Миленов, инж. Завен Астадуров.

Николай Колев – Босия подчерта в началото важността на проблема със заповедното производство, частните съдебните изпълнители и порочните практики в това отношение, създали милиони длъжници в България, много от които са изгубили и домовете си.

Адв. Данчо Стоянов заяви, че заповедното производство, уредено в българския Гражданско-процесуалния кодекс, не съответства нито на очакванията, нито на правната мисъл в България, нито на европейската общност. И, че се нарушава европейското право и българското традиционно национално право. Съвременните властимащи в Народното събрание и в Министерски съвет изглежда не се интересуват от това. “Ако в НС и МС са хора с ЙОридическо образование, не мога да разбера защо това се случва и в съдебната система” – каза адв. Стоянов.

“Аз не знам в коя европейска държава кретидиторът може да издава ценна книга срещу длъжника, очевидно сме само ние – и това е пълно безумие” – подчерта той. “Стига се и до нарушение на Конституцията… Де факто това заповедно производство направи всички съдебни състави престъпници” – допълни Данчо Стоянов. “Частните съдебни изпълнители са изцяло противоконституционни. И към банките има цели отдели за събиране на вземанията, които също може да се прибавят към ЧСИ.”

“Всъщност, ако разгледаме същността на държавата, спокойно можем да кажем, че ние държава вече нямаме, тъй като държавата е доктрина за развитие на живота. Аз такава доктрина не виждам, напротив, виждам един план, който продължава да унищожава българската държавност” – заяви адв. Стоянов.

“Доверието в съдебната власт е 8 %, би трябвало да е обратното, да е 92 %. Това показва, че те се грижат само за своите лични сметки. Много често идват при мен възрастни хора, пенсионери, които са под линията на бедност, и казват, че частен съдебен изпълнител им е запорирал пенсията. Това са си чисти престъпления. Да лишиш човека от правото на живот, взимайки му пенсията, не зачитайки никакви законови разпоредби, имам предвид несеквестируеми доходи, аз това не мога да го разбера като държавна политика. И ви казах, тихата война е налице.”

Адв. Владислав Янев подчерта на брифинга, че на опасността от ограбването на българския народ чрез това заповедно производство продължава. Той каза още, че на практика провъзгласеното в Конституцията, че България е демократична, правова и социална държава, се е превърнало в куха фраза. В България, освен българското законодателство, следва да се прилага и правото на Европейския съюз, тъй като България е член на ЕС и правото на ЕС трябва да се прилага приоритетно спрямо националното право. Но това не се спазва, тъй като българските съдилища в своите решения въобще не се съобразяват с правото на ЕС и задължителните решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Тази ситуация е довела до голям икономически проблем, който е и социален проблем. Довела е до това много български граждани да загубят своите домове, да загубят своите доходи и до положението да станат клошари.

“Стигна се и до един феномен. Досега ограбването на българския народ ставаше по престъпен начин, по какви ли не незаконни прийоми, докато сега тази последна фаза от ограбването на българския народ се извършва узаконено, чрез закон и чрез актове на съда. Това е един огромен, срамен за историята на България факт. Въпреки многократните ни жалби до ЕС, въпреки становището на Комисията на ЕС, че българското заповедно производство не съответства на правото на ЕС и въпреки изискването то да бъде променено – и със сега действащите разпоредби в това производство, които бяха променени, се продължава със същото, макар и малко по-завоалирано.” – каза адв. Янев.

“В България голяма част от съдиите са длъжници на банки. Те укриват това обстоятелство и правораздават по дела на банки, на които са длъжници. Стига се до съдебен произвол. Какво е това съдопроизводство, в което длъжници на банки ще правораздават към собствените си кредитори? Как се стига до това беззаконие? Укриват се задълженията на съдиите към банките. В декларациите, които те подават, даже елиминират наименованието на банката, на която са длъжник. Никой не извършва проверка дали съдиите, които правораздават по делата, са длъжници на банки.” – допълни Владислав Янев.

“Заповедното производство е специално производство. В това едностранно производство, което е специално и бързо, длъжникът не участват. И след като той не участва, съдът е длъжен да защити неговите права. Но това не се прави. На практика българският съд издава заповеди за изпълнение, които съсипват българските граждани. Стига се дотам, че съдът обслужва заявителите, които обикновени са монополни дружества и банки. Т.е. със заповедното производство се уреждат правата на социално силните, които да смачкват законо социално слабите. Какви граждани, които са лишени от дома си, лишени от доходите си. Те вече не са нормални граждани. Затова ние заявяваме открито пред цяла България, че този проект, който бе въведен в Гражданско-процесуалния кодекс за заповедното производство, е лицемерен и комуфлажен. Той цели да прикрие това лицемерие и да продължи законното ограбване на българския народ” – каза още той.

Адв. Светла Миланова каза на брифинга, че с новите изменения на ГПК е извършено огромно предателство към българските граждани. Настъпил е моментът гражданското общество да защити правата си.

“Българските граждани, българският народ танцува едно “аржентинско танго” с управляващите. Ние правим една крачка напред, те успяват да направят цели две назад. Това, което направихме в последните години, е да инициираме проверка на Европейската комисия за това, което се случва с нарушаване правата на потребителите в България, т.е. на българските граждани като потребите. Достигнахме дотам, че все пак ЕК, комисията по петиции предизвика такава проверка и оттам установиха, че наистина се нарушават правата на българските граждани като потребители. В началото на годината започна наказателна процедура. Поради тази процедура българските управляващи, в лицето на парламента, трябваше да предизвикат такива промени в закона, с които да осигурят равнопоставеност на българския гражданин с монополите, с банките и с всички тези институции, които имат превъзхождащо положение. За съжаление това не се случи. Първоначалната идея беше напълно и изцяло подменена. И то по толкова йезуитски начин, че, както се вижда, българските граждани дори и не разбраха какво се случва. Но е факт, че към настоящия момент лобито на банките успя да победи в поредния в поредния рунд, в борбата за защита на потребителите и на техните права. Трябва да признаем, че ние в момента сме изгубили, в това положение и това състояние, сме изгубили тази битка. Защото не успяхме да отстоим правата на българския гражданин като потребител. Тъжното е, че има двойни стандарти на банки, които оперират и на други територии, и те не си позволяват това, което си позволяват в България. За съжаление парламентът явно е превзет от лобито на банките… От 2008 г. насам банките изцяло злоупотребиха с привилегиите, които притежават и от които се възползваха. И на практика убиха малкия и среден бизнес” – каза адв. Миланова.

Ивайло Илиев се обърна към всички потърпевши от заповедното производство по чл. 417 и частните съдебни изпълнителни, които са изтървали срока и съдът им е казал, че нямат право да възразяват срещу заповедта за изпълнение и им е била връчена поканата за изпълнение от ЧСИ. Публикувано е определение на Върховния касационен съд, което е задължително за всички съдилища в страната, в което се казва, че срокът за възражение срещу заповедта тече от връчването на самата заповед на длъжника. Това нещо нито един от частните съдебните изпълнители не е изпълнил в София, каза г-н Илиев.

Росен Миленов каза на брифинга, че в България е защитен интересът на престъпника, но не и интереса на гражданина, на обществото, т.нар. обществен интерес. “Всички сме свидетели, че това, което кове Народното събрание като закони, е само лобизъм. Бяха споменати банките – тази година те ще бъдат с печалба от 1 млрд. и 600 млн. и пак увеличават таксите; електроразпределителните дружества, ВиК-дружествата и т.н. – всички онези естествени монополи, които ежедневно щавят българския народ. Това се отнася и до своеволията на ЧСИ. Срещу обикновените длъжници е насочена цялата престъпна власт. Затова единственото решение е да се даде реална възможност на хората, на гражданите да участват в управлението и да се правят закони в обществен интерес. Трябва да се изправим срещу тези мафиотски организации” – заяви г-н Миленов

Инж. Завен Астадуров информира на пресконференцията, че от седмица са започнали, заедно с Николай Колев – Босия, с Венета Маджистрели, живееща в Брюксел, съосновател и член на Европейска гражданска инициатива, за спиране на еврофондовете за определени страни, с Емил Русанов от Лондон, издател на в. “Будилникъ”, както и със Сдружение на потърпевшите от съдебната система и частните съдебни изпълнители “Солидарност”, организиране на седмични протестни действия и митинг-шествия в Брюксел, пред Европейската комисия. Като ежедневни шествия ще минават пред брюкселския район, където са съсредоточени банкови институции, и ще стигнат до централата на белгийската KBC-груп, собственик на бившата СИБАНК и настояща ОББ. “Тези наши действия ще бъдат срещу произвола на банките и на частните съдебни изпълнители” – каза г-н Астадуров.

Има информация, че в протестите ще участват и румънски граждани и НПО. Има заявена подкрепа за тези протести и от българските евродепутати Радан Кънев и Петър Витанов. Желаещите да следят информацията за протестите, както и да се запишат, могат да го направят на сайта на Емил Русанов, на сайта на Венета Маджистрели, в блога на Босия, в сайта на Сдружение “Солидарност”, както и чрез адвокатите си – каза Завен Астадуров.

В нито една европейска държава няма частни съдебни изпълнители, навсякъде те са държавни – каза към края на брифинга Николай Колев – Босия.

.

За повече информация – вж. видеозапис от брифинга в сайта на БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *