Начало » Дейности » Потърпевши от ЧСИ-та излизат на протест на 20 февруари

Потърпевши от ЧСИ-та излизат на протест на 20 февруари

Потърпевши от ЧСИ-та излизат на протест на 20 февруари

Гражданската организация “Покана за доброволно изпълнение” и Сдружение на потърпевши от частните съдебни изпълнители” готвят протест срещу нарушения в Закона за съдебната власт.

Това заяви Ивайло Илиев, председател на сдружение “Покана за доброволно изпълнение” на пресконференция в БТА по повод започналата наказателна процедура срещу България от 24 януари 2019 г. Страната ни има двумесечен срок за становище за съответствието на заповедното производство по Гражданско-процесуалния кодекс и неговото прилагане от съдилищата с правото на ЕС.

На 20 февруари е организиран митинг-протест под наслов “Непознаването и неспазването на закона не е оправдание“. Исканията на протестиращите са свързани с ефективен контрол от Министерство на правосъдието над дейността на ЧСИ и нарушенията на закона за частните съдебни изпълнители. От двете сдружения настояват и за законодателна инициатива за промяна на Закона на съдебната власт и въвеждане на материална отговорност на магистратите за причинени вреди.

От Сдружение на потърпевшите от частните съдебни изпълнители и съдебната система “Солидарност” изтъкват, че последното изменение на ГПК е от 2017 година и до момента правителството не е предприело нищо е тази посока.

Заповедното производство се е превърнало у нас в бич, от което са потърпевши над 3 милиона българи по думите на Илиев.

Това е бързото производство, в което всеки, който се обърне към Съда, плаща 2% такса, а не 4% и от съда трябва да издадат заповед и изпълнителен лист. Според него процедурата е тотално сбъркана, тъй като съдилищата издавали заповедите на конвейер.

“Това безчинство на съда и на ЧСИ ние ще направим всичко възможно да бъде прекратено и частните съдебни изпълнители като дублиращидържавната структура, да бъдат премахнати“, завви Илиев.

По думите му, те (частните съдебни изпълнители – б.р.) имат лоби в парламента. ЧСИ образува изпълнително дело, без да са му представени съдебни актове. Как ще се представят, като не са издадени, питат от сдружението.

Съдът налага възбрана и запори и преминава към ликвидиране на имуществото на длъжниците в опорочено изпълнително производство, а другият проблем е, че книжата в заповедите производства не се връчват, допълни председателят на сдружението.

Те стоят в т. нар. тъмна стая на Софийски районен съд и се съхраняват, поради това, че не са върнати поканите за доброволно изпълнение от ЧСИ, подчерта Илиев.

При подаване на жалба срещу ЧСИ, съдът я разглежда в тричленен състав, а ЧСИ се причислява към държавните съдии. Това Илиев определи като недопустима подигравка с Конституцията на РБ. Всичко това е предмет на стартиралата от ЕК проверка, обясни той.

 

Източник: news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *