Начало » Дейности » Потърпевши поискаха премахването на ЧСИ като институция

Потърпевши поискаха премахването на ЧСИ като институция

Потърпевши поискаха премахването на ЧСИ като институция

Потърпевши от работата на съдебните изпълнители поискаха премахването им като институция и по-ефективен контрол върху водените съдебни производства. Те ще организират протест, на който ще има масово подаване на жалби в МинистерствоТО на правосъдието.

Липсва реален съдебен контрол на работата на частните съдебни изпълнители, смятат от Сдружение “Солидарност”. И настояват на случаен принцип да се проверява всяко 50-то дело. Съдът според тях не изследва документите, въз основа на които се претендира даден дълг. Така първо се издава изпълнителен лист, след което длъжникът може да възрази. Затова настояват:

Ивайло Илиев – председател на Сдружение “Солидарност”: Да бъде задължен съдът да издава валидни съдебни актове и да връчва книжата съдът, а не частните съдебни изпълнители.

Според сдружението, последните промени в Гражданско-процесуалния кодекс от 2017 г. са козметични и не са сложили край на практиката длъжникът да не бъде уведомяван, че срещу него има производство.

​Граждани излязоха на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет

Те настояват за промяна в гражданския процесуален кодекс и по-конкретно главата за заповедно производство, защото според тях не отговаря на европейско…

Ивайло Илиев – председател на Сдружение “Солидарност”: Законът така е написан, че да може да бъде заобикалян и от частен съдебен изпълнител, и от съдиите.

В края на януари Европейската комисия изпрати писмо до България, в което призовава да се спазва европейското законодателство относно неравноправните клаузи в потребителските договори. Според комисията някои кредитори могат да получат почти автоматично заповед за незабавно изпълнение, докато длъжникът може да оспорва при много по-строги условия. Утре от Сдружението ще представят исканията си в МинистерствоТО на правосъдието.

Източник: bnt.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *