Начало » Новини » По много от заповедните производствa липсват разпореждания

По много от заповедните производствa липсват разпореждания

По много от заповедните производствa липсват разпореждания

Марин Киров: По много от заповедните производствa липсват разпореждания, бави се произнасянето по възражения!

Заместник-председателят на АБВ и кандидат за народен представител Марин Киров участва в дискусия посветена на „Съдебната реформа и защита правата на гражданите“ в гр. Пловдив.

В началото на конференцията Киров заяви: „Не съм в конфликт на интереси – не съм съдебен изпълнител, не съм кредитор, не съм и длъжник, към когото е насочено изпълнение. Не обвинявам с голи думи, аз твърдя само едно: ГПК трябва да се промени, да се въведат електронни търгове, да се намалят такси, да се премахне записа на заповед от чл. 417, да се пристъпи към сериозна ревизия в полза на гражданите, незабавно въвеждане на закон за гражданския фалит.  Статутът на съдебният изпълнител да се отдалечи от синонимите “мутра”, “грабител” и т.н. Твърдя също, че има проблем и на ниво съд – по много от заповедните производства липсват разпореждания, липсва произнасяне по възражения.“

Според него реформата в сектора на съдебното изпълнение и адвокатурата е неразделна част от продължаването на реформата в правосъдието. Той обяви, че ще работи за  пълна ревизия на съдебното изпълнение, намаляване на цената му, за пълно отпадане на възнаграждението за юрисконсулт, за въвеждане на електронни публични търгове и за реформа в правосъдието не само на ниво съд и прокуратура, а в адвокатурата, нотариата и съдебното изпълнение. От ден първи в Народното събрание ще бъде внесен закон за гражданския фалит.

„Да сте чули някой друг от кандидатите за народни представители  да говори за тези проблеми? Дали са дума да мълчат ли?  Всички се интересуват само от кадровата подмяна на съдебната система, не и аз!“ провокира аудиторията Киров.

В разговора по темата зам.-председателят на АБВ  категорично подчерта, че не отрича института на съдебното изпълнение и че не води персонална борба, а принципна битка за справедливия съдебен процес, включително и за честни производства пред ЧСИ. Самите съдебни изпълнители са потърпевши от некоректните си колеги.

„Не можем да се правим, че няма проблем. Уредбата в ГПК е по европейски модел и все пак има много нередности, има много неща, които могат да подобрят модела на изпълнение, например в призоваването.  Института на съдебния изпълнител е много важен. Истината е, че всеки длъжник днес утре може да е взискател и да се нуждае от този способ, за да си събере вземанията. Но трябва да спрем произвола“ обясни той.

Киров говори и за реални случаи на произвол: Има реални случаи от практиката, погледнете Камарата на ЧСИ колко много дисциплинарни производства са образували през изминалата година, а също и през настоящата. Тоест има злоупотреби. Подкрепям засиления контрол и стремежа на ръководството на камарата да “прочистят” системата. Но в гилдията има много некоректни изпълнители и ние ще настояваме за още по-строга дисциплинарна отговорност.Вижте случаят от Шумен, само преди месец. Окръжната прокуратура в Шумен повдигна обвинение на частен съдебен изпълнител за това, че е присвоил средства,  в особено големи размери от сметки на длъжници.Пояснявам, в специалната сметка постъпват средства от длъжниците или се набират средства от продажбата на имуществото им, които се ползват единствено за удовлетворяване на вземанията на кредиторите. В този случай обаче, съдебният изпълнител е злоупотребявал с тях. Единствено съвестта на конкретните ЧСИ им пречи да пипат тези пари, няма други гаранции. Наскоро станах свидетел на няколко изпълнителни дела, по които няма въобще разпореждания за издаване на заповед за изпълнение, т.е. длъжника не може да обжалва, а също и брутален случай, в който две години няма произнасяне на съда по възражение на длъжника срещу заповед. Това е недопустимо! Тук говорим за грешки в съда.“

„Нашумя и случаят с фалшивите записи на заповеди от преди няколко седмици, при който е изтеглена огромна сума от сметката на жена от Враца в странна схема с участието на адвокат, нотариус и ЧСИ. Ние настоявам записа на заповед да отпадне като основание, защото това един документ, който много лесно се манипулира и ако на база него стартира заповедно производство вие имате само две седмици за реакция, а ви трябват години да се докаже, че записа е фалшив. Даже след него някои хора ми казаха, че се опитвам да яхна вълната, но истината е, че с Велимира Василева от радио Гамаговорим отдавна по тези въпроси, много преди да ги покажат по националните телевизии.“ допълни той.

В края на дискусията Киров предложи конкретните мерки за действие и за решаване на тези проблеми:

Радикална промяна в Изпълнителния процес  по ГПК:

1.1. Реална  ревизия на съдебното изпълнение – частни съдебни изпълнители и държавни съдебни изпълнители. Анализ, необходими промени в структурата и функциите.

1.2. Намаляване цената на изпълнителното производство чрез промени в ГПК:

1.2.1. премахване на такси по някои производства пред частните съдебни изпълнители – за т.нар. малки дългове, въвеждане на специален метод за събиране на малки дългове, така че да няма излишни такси и оскъпяване;

1.2.2. плавно намаляване на цената при продажба с 10 %, така отпада нуждата след всяка втора продан от вещи лица;

1.2.3.  преразглеждане на института на присъединените по право взискатели (към момента всички са присъединени и ЧСИ ги уведомява за всичко, което много оскъпява процеса);

1.2.4. особеният представител да не се назначава от съда, а по друг ред, защото се губи много време и дългът на длъжниците расте;

1.2.5.  намаляване на таксите за спиране на изпълнението по искане на длъжника.

1.2.6.  Пълно отпадане на възнаграждението за юрисконсулт, сега в изпълнителния процес за дълг от 30 лв. плащате 250 лв.

1.3. Други мерки свързани с: призоваването; обжалване на повече действия на съдебните изпълнители пред съда; промяна в чл. 417 ГПК и отпадане на записа на заповед като основание за издаване на Заповед за изпълнение.

1.4.        Електронни  публични търгове и предотвратяване на възможности за всякаква физическа намеса, манипулация на тръжните процедури, злоупотреба с права. Дискусия по въпроса за въвеждане на доброволни продажби на имущество от самите длъжниците през електронната платформа с цел постигане на максимално високи продажни цени и уреждане на отношенията с кредиторите без съдебна намеса и такси.

1.5. Строга дисциплинарна отговорност.

1.6. Защита на длъжника – вкл. от колекторски дружества и арбитражни съдилища; законова закрила при свръхзадълженост на длъжника (въвеждане на „граждански фалит“), без увреждане на кредитора.  Въвеждането на граждански фалит ще допринесе за финансова дисциплина на длъжника, за разтоварването му от непосилни дългове, без да ощетява кредитора.“

 

abv-alternativa.bg


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *