Начало » Новини » Престъпен банков картел управлява държавата

Престъпен банков картел управлява държавата

Престъпен банков картел управлява държавата

През 2015 г. принудителните продажби на имоти чрез съдия-изпълнител възлизат на 42 000 продажби, или 42 000 български семейства са изхвърлени от жилищата за това, че не могат да си изплащат кредитите поради безработица или по други причини.

Спрямо 2012 г. увеличението е 4,5 пъти. “Крайно необходимо е да се премахне чл. 417 от ГПК – банките не са нито държавни институции, нито общини, за да имат равни права с тях. Българските граждани са брутално изхвърляни от жилищата си по бързата процедура с тези права на банките заради забавяне по плащанията, основно по ипотечни кредити”, обясни Христов.

Той призова българското правителство да предприеме и мораториум срещу правото на банката да изхвърля хората на улицата. В Испания вече е наложен такъв мораториум, когато проблемните кредити там достигнаха 18%. В момента у нас лошите кредити надминават 27%, но има и банки, чиито проблемни кредити достигат 35-45%, което означава, че реално банката е във фалит.

Още през 2007 г. е внесен закон за пълна проверка на имуществото на кредитните милионери и банкерите, които са им дали кредитите, припомни доц. Христов и посочи, че кредитните милионери са около 3700 души. Тези пропуски отказа да поправи законодателно и правителството на Борисов след две писма, които лично изпратих до предишното управление, заяви доц. Христов.. Той нарече тези общи условия гавра с българите и обеща да сезира главния прокурор за това.

Ексдепутатът изтъкна, че при фалит на банка спестяванията на гражданите не са гарантирани. Има два капана, за които съм предупреждавал като депутат, внасял съм законопроекти, но те до един са били отхвърляни от банковото лоби в НС. При фалит на банка изплащането на влоговете започва 20 дни след обявяването му, но никъде не е записано кога свършва то, и изплащането може да се проточи с години.

Вторият капан е, че всички валутни влогове на гражданите може да се изплащат не във валутата, в която са договорени, а в левове, и то по курса на деня. И ако левът се обезцени, хората ще загубят, посочи Христов и добави, че към момента спестяванията на населението са около 35 млрд. лв. Според него от тази ситуация, ако не се промени, ще спечелят големите кредитни милионери в чужда валута.

Престъпен банков картел управлява държавата

spodeli.eu


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *