Начало » Новини » Стига измами! Ревизия на чл. 417 по ГПК

Стига измами! Ревизия на чл. 417 по ГПК

Стига измами! Ревизия на чл. 417 по ГПК

Стига измами! Ревизия на чл. 417 по ГПК, без записи на заповеди! Стига имитации на грижи за длъжника!

Г-н Киров напоследък водите борба с ЧСИ и срещате сериозна подкрепа в медиите и социалните мрежи, това предизборна кауза ли е?

На първо място благодаря на всички за подкрепата, посланията ми вече достигнаха до няколко стотин хиляди човека чрез он-лайн медиите и социалната мрежа. Но аз също помагам, отговарям на стотици писма и обаждания, там където мога се явявам и като адвокат съвсем доброволно. Истината е, че много хора се свързват с мен твърде късно, чак когато са в капан.

Аз не водя персонална борба, а принципна битка за справедливия съдебен процес, включително и за честни производства пред ЧСИ.

Задавам въпроси: за мълчанието на държавата по проверката на Европейската комисия по нашето заповедно производство, поставям под съмнение някои каузи на омбудсмана, като например „премахването на такса юрисконсулт“, защото за мен това е една имитация.

Не говорим за предизборна кауза, а за ангажимент, който като поема ще следвам до последната точка и ще изпълня. Аз не правя пропаганда, а предлагам реформи в ГПК, които да изчистят съдебното изпълнение от тъмната му страна, предлагам закон за гражданските фалити.

Това са все решения в сектора, които биха ограничили произвола с права на длъжниците, които биха дисциплинирали недобросъвестните съдебни изпълнители, защото през годините частното съдебно изпълнение сякаш стана синоним на рекет и то над най-бедните.

Ще посегнете ли на прословутия чл. 417 от ГПК?

На първо място искам да кажа, че сме готови на цялостна ревизия в ГПК, частта Изпълнителен процес, за нови моменти, електронно правосъдие включително и в тази част.

Нека веднъж за винаги да се види през последните 10 години кой каква работа е свършил и най-важното как. Това се отнася за целия сектор – за ЧСИ, ДСИ, а също и за свързаните с тези производства адвокати и нотариуси. Един такъв бърз, но цялостен анализ с участие на всички страни ще даде възможност за структурни промени и изчистване на Изпълнителния процес от тъмната му страна, а той има такава. Държавното съдебно изпълнение също не е цялото в бяло и там има проблеми, няма събираемост и е доста ниска ефективност.

Често сме свидетели на груб произвол и на погазване на редица права и тук трябва да отбележим, че не винаги ЧСИ са виновни, а също има проблем и на ниво районен съд. Наскоро станах свидетел на няколко изпълнителни дела, по които няма въобще разпореждания за издаване на заповед за изпълнение, т.е. длъжника не може да обжалва, а също и брутален случай, в който две години няма произнасяне на съда по възражение на длъжника срещу заповед. Това е недопустимо!

Законите у нас са така формулирани, че все едно длъжникът е престъпник. Свидетели сме на интересни случаи, в които таксата например за юрисконсулт по едно дело за дълг от 30 лв. може да достигне 250 лв., така за малките дългове хората плащат по 10-20 пъти повече от дължимото.

Напоследък нашумя „отпадането“ на такса юрисконсулт по идея на омбудсмана, но се оказа, че тя по-скоро е леко намалена, а по изпълнителни дела са възможни огромни аномалии в размера и отношението му към дълга.

Ние от АБВ се обявяваме за пълно премахване на „Такса юрисконсулт“ и реални действия в сектора на съдебното изпълнение, за да се гарантира по евтин и справедлив процес. Трябва да се седне на масата на преговорите и да се преосмисли Изпълнителния процес по Гражданския процесуален кодекс.

В тази връзка, да готови сме да предложим промяна в чл. 417 ГПК, от там незабавно трябва да отпадне записа на заповед  като основание за издаване на заповед за изпълнение.

Има и друг подход, да се предвиди нотариална заверка, но това според мен не е достатъчно радикално и пак допуска произвол. Но сме готови на дискусия.

Записите на заповед са особени документи, напоследък се вижда, че с тях се злоупотребява изключително грубо. Образно казано това е документ с никакви сериозни реквизити, който не се проверява по никакъв начин от съда, създава длъжници, които освен това са в неравнопоставено положение.

Реално седмиците за реакция са две и то ако получиш бележка на адреса, на който живееш. Най-често измамниците се целят в хора, които може до последно да не разберат, че са станали жертва на престъпление.

По-евтин процес казвате, това достатъчно радикално ли е?

Както казах и по-горе, настояваме за радикална промяна в изпълнителния процес, неговото поевтиняване и реална ревизия на дейността на частните и държавните съдебни изпълнители. Има необходимост от промяна в структурата и функциите на съдебните изпълнители от двете гилдии.

Трябва да спрем произвола срещу длъжниците, но не за сметка на кредиторите. Това е възможно след един обстоен анализ в кратък срок на близо десетте години частно съдебно изпълнение, обвързан и с анализ на държавното съдебно изпълнение, да се види реалната картина към момента – структура, функции, проблеми, произвол и т.н.

Докато се прави този анализ обаче има конкретни стъпки за по-евтин и справедлив процес: могат да се премахнат такси по производства пред ЧСИ, за т.нар. малки дългове, може да се намали таксата за спиране на изпълнението по молба на длъжника, трябва да има възможност за обжалване на повече действия на съдебния изпълнител.

Също така въвеждането на електронни  публични търгове ще предотврати възможностите и съмненията за всякаква физическа намеса и манипулация на тръжните процедури. Възможни са доброволни продажби на имущество от самите длъжниците през електронната платформа с цел постигане на максимално високи продажни цени и уреждане на отношенията с кредиторите без съдебна намеса и такси.

Не на последно място по важност, в повечето демократични държави има възможност за граждански фалит и това не е някаква измислица, не е и злоупотреба с правата на кредиторите. Още през 2015 г. предложихме закон за гражданския фалит, той не бе разгледан дори и това вероятно не е случайно – имаше натиск и недоволство в средите на ЧСИ, монополите и колекторите.

Сега е преработен, доразвит и подобрен и в следващия парламент това ще бъде неразделна част от нашата кауза за правосъдие. Гражданският фалит е  глътка въздух на потъналия в дългове и тежести човек. Той въвежда ясен регламент за разплащане с кредиторите, но без произвол, натиск, ограбване. Появяват се спекулации, че едва ли не всеки ще може да бъде некоректен към кредитора си и да се скрие, не, няма такова нещо. Тук просто се следва принципа за реципрочност – колкото дължиш, толкова и плащаш, без непременно да те оставят на улицата и да те превръщат в бездомник. Казано разговорно, ако дължиш 1 риза, да върнеш 1, а не 3 твои, 2 на съпругата ти, 2 на децата и няколко на внуците.

Не са ли твърде трудни за постигане тези цели, няма ли да има съпротива и не вкарвате ли в оборот темата, заради предстоящите избори?

Безспорно, натиск има и сега, но повтарям, това е кауза. В нея аз и моите колеги не сме сами и имаме подкрепата на неправителствения сектор, медии и журналисти, подкрепа на обикновените хора. Аз не се притеснявам от натиск, на 31 години съм, знам, че го правя за добро и ще проведа тази битка до край. Не го правя заради предстоящите избори, работя в сектора от преди да се захвана с политика, но парламентът ще ми даде трибуна и инструменти за действия.

Трябва да се търси много по-широк диалог и експертен анализ извън средите на неправителствения сектор и политическите сили, трябва да се влезе в диалог със заинтересованите страни.  Защото проблемите са много и са сериозни. Европейската комисия вече отправи запитване към България по повод заповедното производство, всички очакваме да разберем българската позиция и позицията на Комисията.

Битката продължава и аз ще я пренеса на парламентарен терен, където често сме свидетели до сега на имитация на грижа за длъжника.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *