Начало » Новини » “Топлофикация” отказа на омбудсмана данни колко плащаме, за да ни съди

“Топлофикация” отказа на омбудсмана данни колко плащаме, за да ни съди

“Топлофикация” отказа на омбудсмана данни колко плащаме, за да ни съди

Не дава информация за възнагражденията на юрисконсултите, които се плащат от длъжниците

Столичната топлофикация е отказала на омбудсмана данни за това колко плащат длъжниците й, за да ги осъди.

Това става ясно от прессъобщение от офиса на Мая Манолова. Днес тя участва в заседанието на Административен съд София-град, по жалбата й срещу решението на изпълнителния директор на “Топлофикация София” ЕАД, с което бе отказан достъпът й до тази информация. Манолова е поискала данни за т.нар. юрисконсултски възнаграждения, които столичното парно калкулира в изискуемите от длъжниците си средства, въпреки че заплатите на юристите са включени в цената на топлоенергията, която всички плащат.

На 7 октомври 2016 г. общественият защитник поиска отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). В рамките на 14-дневния срок не получи изрично решение съгласно законовите изисквания. Вместо това от “Топлофикация София” ЕАД изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

В жалбата си до Административния съд Манолова подчертава, че “топлофикационното дружество е в кръга на задължените субекти съгласно  ЗДОИ, тъй като представлява публичноправна организация по смисъла на закона”.

Освен това тя настоява, че “исканата информация е “обществена” по смисъла на ЗДОИ; не са спазени изискванията за форма на отказа; исканата информация не съдържа търговска тайна; налице е “надделяващ обществен интерес”.

В решението на Конституционния съд по казуса пък КС прие, че: “фактът, че работодателят включва тези различни по вид разходи във възнаграждението на юрисконсулта, не може да се отрече”.

Но и:

“За работодателя съществуват и задължения по трудовото законодателство за повишаване квалификацията на работната сила и юрисконсултите в частност, за предоставяне на здравословни условия за труд, в т. ч. материално-техническа обезпеченост за полагането му и др., които също налагат осъществяване на специфични разходи.”

 

Източник: clubz.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *