Начало » Блог » Тревожно и обезпокоително – гражданското общество спи!

Тревожно и обезпокоително – гражданското общество спи!

Тревожно и обезпокоително – гражданското общество спи!

Тревожно и обезпокоително е, че гражданското общество спи в България! Деня на Будители мина, а никой не се събужда, отмина отдавна и деня на Българската конституция, а няма кой да я спазва, иде ред на Деня на българската адвокатура, а има ли силна такава, има ли гражданското общество в България!? Темида е в дълбок делириум. Никой не обръща внимание, никой не се възмущава от нормативната уредба на Заповедното производство, вкарана в новия ГПК преди близо десетина години и заедно с това прокараната правна “инвенция” Частното съдебно производство! Две правни изобретения, с които се е отворила кутията на Пандора за безобразия и грубо погазване на изконни граждански права, нямащи нищо общо с цивилизованото гражданско правосъдие ! И в древния Рим, такова правосъдие е нямало и такова изпълнение на закона е нямало !!!! Заповедното производство и ЗЧСИ изцяло и напълно противоречи на изначалните принципи за правосъдие и справедливост! ЧСИ ли са бирниците на 21 век!? Ето един – Стоян Якимов – върлува и бесува без да може някой да ги спре!

Национален център за човешки и обществени реформи Анна Политковская”- гр. Перник, обществена организация, е изпратило становище до Министерски съвет относно  противоконституционността на ЗЧСИ, като се поставят екзистенциални въпроси за законовата уредба и съществуване на ЧСИ и всъщност се противоречи на правото на ЕС и нашата Конституция. Необходима е обществена дискусия и сериозен анализ на съграденото законодателство и на тежките вреди, произлезли от това за нашето гражданско общество. В становището се изнасят ясни аргументи за нищожността на това производство и института на ЧСИ. Съществуването  им е в противоречие с правото на ЕС  ограничават се правата на потребителите, конкуренцията на пазарите, за което ЕК  вече ни предупреди че, противоречи на правото на ЕС и стартира наказателна процедура ако не го премахнем.

Частният Съдебен Изпълнител е изграден като паралелна силова структура към съдилищата в страната. Затова в случаите, когато конституционните ни, неотменими права и защитени интереси биват нарушени е налице грубо потъпкване на Конституцията и суверенните права произтичащи от това. В писмото се настоява  за  незабавна отмяна  на закона за частните съдебни изпълнители като нарушаващ суверенните права на народа, пряко и непосредствено свързани с Конституцията на Република България / чл.5, ал.2 – Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие/, и на това основание се иска да бъдат закрити Частните Съдебни Изпълнители. 

В случая повдигането на обществен дебат за премахване на Заповедното производство във вида, който съществува е  от изключително значение за реалното съществуване на България като правово държава.                          


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *