Начало » Новини » Уволниха съдия за забавени дела, няма да получи 20 заплати

Уволниха съдия за забавени дела, няма да получи 20 заплати

Уволниха съдия за забавени дела, няма да получи 20 заплати

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет уволни единодушно с 11 гласа Мариян Марков от Софийски градски съд (СГС). Причината е множество просрочени дела.

Всички те подкрепиха предложението на дисциплинарния състав за освобождаването на съдията от системата, въпреки поредното му молба за отлагане на гласуването. Самият Марков отказа да се яви, съобщи “Правен свят”.

Предложението за уволнението му бе направено от председателя на СГС Калоян Топалов още през 2015 година, а след година той внесе още едно. Мотивите му да поиска освобождаването на Марков  бяха, че бави дела, трупа ги и това принуждава колегите му от Наказателното отделение да ги преразпределят помежду си.

След внасяне на първото предложение за образуване на дисциплинарно производство Марков подаде оставка. ВСС обаче не уважи молбата му, а започна дисциплинарната процедура. Марков обжалва във Върховния административен съд, но той потвърди решението на съвета.

Така Марков намери друг начин да напусне системата – стана член на партия “Напред, България” – основана от внука на Тодор Живков Тодор Славков.

Междувременно първото дисциплинарно производство приключи и съставът внесе предложението си за уволнението му в Съдийската колегия. И на двете насрочени разглеждания Марков не се яви поради болест. Дисциплинарната комисия направи проверка на болничните и реши да се изискат документи от “Напред, България” за членството му.

След днешното решение на Съдийската колегия Мариян Марков няма да получи 20 заплати обезщетение.

Това е 12-ят уволнен магистрат в мандата на този ВСС, припомня “24 часа”.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *