Начало » Новини » ЧСИ-та и несправедливата съдебна система изкараха граждани на протест

ЧСИ-та и несправедливата съдебна система изкараха граждани на протест

ЧСИ-та и несправедливата съдебна система изкараха граждани на протест

Граждани излязоха на протест с искане за оставка на министъра и заместник-министъра на правосъдието Данаил Кирилов и Десислава Ахладова. Поводът – редицата проблеми в съдебната система, свързани с частните съдебни изпълнители (ЧСИ).

Организаторите на недоволството бяха представители на Гражданско сдружение на потърпевшите от частните съдебни изпълнители и съдебната система “Солидаронст”, като протестът започна в 14:30 ч. пред правосъдното ведомство.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Многократно сме сигнализирали министъра за съществуващата незаконна практика на съдилищата в страната да не издават валидни, мотивирани съдебни актове в заповедното производство, частните съдебни изпълнители да действат без възлагане и без връчване на длъжниците, без да разясняват правата им и без контрол от съда. На практика, уреденият по този начин модел на заповедното производство в България отнема правото на защита на потребителите и действа в пряк интерес на монополисти, банки, ЧСИ и колекторски фирми, грубо погазвайки по този начин Конституцията, правото на Европейския съюз и Хартата на основните права на ЕС”, коментира пред Actualno.com Ивайло Илиев от сдружението. По думите на експерта в Софийския районен съд има 150 000 неприключени заповедни производства по чл. 417 от ГПК. “Това означава, че 150 000 изпълнителни дела на ЧСИ-та са незаконни. Това означава и че съдът е лишил от право на защита страните в процеса, като не им е връчил книжата и не им е дал възможност на всеки да се защити. Не са издадени и съдебни актове”, поясни Илиев.

Според него всички отговорни институции са запознати с проблема, но си мълчат. “Това се случва, защото е създадена държавно организирана престъпна група, която граби българите. В нея участват и съд, и прокуратура, и Висшия съдебен съвет. Те са информирани от нас многократно”, отбеляза още Ивайло Илиев.

Организаторите на протеста уточниха, че недоволството ще завърши пред представителството на Европейската Комисия и Европейския парламент на ул. “Раковска” 124, където ще бъдат внесени протестни писма до двете институции “за бездействието им спрямо България по отношение на неефективните действия в правосъдната система и в страната”.

 

Източник: actualno.com


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *