Начало » Новини » Ще правят “Стена на срама” за частни съдебни изпълнители

Ще правят “Стена на срама” за частни съдебни изпълнители

Сайт и “стена на срама” за порочните практики от страна на частните съдебни изпълнители готвят от новоучредената Асоциация за защита на длъжника. Това обяви на пресконференция вчера в столицата дисидентът от Стара Загора Николай Колев – Босия.

След като изкара на показ авгиeвите обори на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, чието прочистване стартира с ареста на изпълнителния й директор Цветелин Цветанов, старозагорският дисидент стартира успоредна инициатива спрямо частните съдебни изпълнители, незачитащи правата на длъжниците, които често пъти са изправен пред съдебно изпълнение, без дори да са уведомени.

В новоучредената Асоциация има още един старозагорец – бившият прокурор и настоящ адвокат Диньо Бозаджиев, а председател на неправителствената организация е студентът по право Станислав Малчев. Босият вчера съобщи пред “Старозагорски новини”, че поводът за създаването на Асоциацията за защита на длъжника са многобройните сигнали от граждани, измамени от частни съдебни изпълнители, порочните практики на районните съдилища в ущърб на длъжниците, както и лобисткото ни законодателство, противоречащо на Европейските директиви. По думите на Босия, една от целите на сдружението за защита правата на длъжника е да бъде повишена информираността на гражданите. Друга писта, по която ще работи Асоциацията, е създаване в сайта им на “Стена на срама”, където ще бъдат изписвани имената на всички частни съдебни изпълнители, които са извършили закононарушение.

Чрез посолствата и консулствата ще бъдат издирвани и чужди граждани, пострадали у нас от частни съдебни изпълнители. “Случилото се с ИА “Автомобилна администрация” показа, че ако нямаше натиск от Европа, нашите служби нямаше да си помръднат пръста и да стопират, макар и временно, продажбата на шофьорски книжки на неграмотни чужденци и българи. Затова сега ще издирваме и чужди граждани, измамени от родни частни съдебни изпълнителни, за да може час по-скоро у нас да бъдат изпълнени Европейските директиви”, коментира пред медията ни Николай Колев-Босия.

Асоциацията вече е поискала и изготвянето на сравнителен анализ с австрийския закон, използван за база при приемането на промените в Гражданско-процесуалния кодекс у нас. Според Босия, през м.октомври ще бъде организирана конференция с участието на австрийски юристи, на която ще бъде даден отговор на въпроса каква част от австрийския закон е побългарена и кого обслужва. Отделно от това, Асоциацията за защита на длъжника ще сезира ВАК, ВАС и ВСС за законността на всички документирани при тях измами по линия на частните съдебни изпълнители, свързаните с тях прокурори, районни съдии и заемодатели.

Пред медията ни Николай Колев-Босия беше категоричен, че набелязаните от Асоциацията мерки са крайно наложителни, тъй като понастоящем в много от случаите частното съдебно изпълнение се движи “отвъд на закона” и Европейските директиви, без да отчита, че изпълнява поверени му от държавата функции на равнопоставеност, а лицата, вече попаднали в порочната спирала, са изправени пред непредвидими последици и житейски трагедии.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *